Viktig information till hyresgäster i KlaraBo

Hyresgästföreningen Gotland

Handläggare Susanne Davidsson

Datum 2023-03-13

Frånträdda lägenheter och hyreshöjning!

Om du har fått ett meddelande från din hyresvärd att din lägenhet ej ingår i den årliga förhandlingen med Hyresgästföreningen och att de ändå väljer att höja hyran med 5,0 procent. Då kan du ha nytta av följande information.

KlaraBo menar att om du fortsätter att betala den hyra som du har idag så kommer de att vända sig till Hyresnämnden för att hyresnämnden ska besluta om rätt hyresnivå för lägenheten.

KlaraBo hade begärt förhandling för den lägenhet du bor i, enligt ett KlaraBo koncept. Vi kom dock ej överens om vilket hyresnivå som var skälig. Deras begäran om hyresnivå ligger långt över vad Hyresgästföreningen anser vara skäligt då din renoverade lägenhet fortfarande har gamla vatten- och avloppsstammar, gammal ventilation, gammalt värmesystem, gamla fönster m.m. därav så har KlaraBo valt att lämna förhandlingen och sätta dessa hyror på egen hand.

De menar nu att om du ej godkänner och ej betalar in den hyra de anser att lägenheten ska ha så kommer de att pröva hyran i Hyresnämnden. Du som medlem kommer då att få stöd och hjälp i Hyresnämnden ifrån oss på Hyresgästföreningen.

Processen kan dra ut på tiden men så länge som du betalar den senaste/sista hyresnivån ni var överens om så har de ingen möjlighet att avsluta ditt kontrakt. Viktigt är däremot att du lägger undan det belopp som mellanskillnaden utgör om ifall hyresvärden får rätt i Hyresnämnden.

Hälsningar

Susanne Davidsson

Förhandlingsledare, region Stockholm

susanne.davidsson@hyresgastforeningen.se

Telefon 010-459 19 00, måndag, onsdag – fredag kl. 08.30 – 11.30