Barbro, 68, protesterar mot Gotlandshem

Hyresgästföreningen Gotland

Gotland 19 oktober 2023 11:55

Barbro Kårbro, 68, har under 24 år hyrt samma lägenhet av Gotlandshem. På grund av den hyreshöjning som Gotlandshem yrkat på, kan hon nu tvingas flytta från sitt mångåriga boende och väljer därmed att på egen hand protestera mot hyresvärdarna.

Under årets hyresförhandling yrkar Gotlandshem på en hyreshöjning om 17,53 procent. 

– Yrkandet bygger på beräkningar som görs på samma sätt för alla hyresfastigheter i Sverige. Baserat på yrkandet startar nu förhandlingarna genom att vi tillsammans med Hyresgästföreningen tittat på de lokala förutsättningarna. De lokala förutsättningarna kommer vara grundstenarna för årets förhandling, sade Gotlandshems vd Joakim Martell i ett pressmeddelande den 29 september.

Beskedet mottogs inte väl av varken Hyresgästföreningen eller hyresgästerna själva. Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Stockholm och Gotland benämnde utgångsbudet som en ”krigsförklaring”.

I en insändare till Helagotland fördömer en av Gotlandshems hyresgäster, Barbo Kårbro, 68, utgångsbudet av Gotlandshem och berättar att hon kommer att hålla i en ensamprotest på Visby centrum. 

På måndagen träffade Helagotland Barbro på plats vid Österport.

– Jag protesterar mot Gotlandshem för man får en chock av de hyreshöjningar de vill göra. Det gör mig otrygg, säger Barbro Kårbro.

Hon har slagit sig ner i solen och bredvid henne finns skyltar där det går att läsa ”hyresprotest”, ”allmännyttan sviker sitt uppdrag” och ”nej till Gotlandshems orimliga hyreshöjning”.

– Jag har bott i samma lägenhet i 24 år och jag tycker det här är sorgligt, säger Barbro om Gotlandshems yrkande.

Hon menar att allmännyttans uppdrag att tillhandahålla hållbara och prisvärda bostäder för alla, inte uppfylls om Gotlandshems utgångsbud på hyreshöjning går igenom.

– Man börjar ju undra vad allmännyttan är till för. Det här är respektlöst mot hyresgästerna och jag blir arg och ledsen, säger Barbro.

Om hyreshöjningen skulle landa på 17,53 procent, eller där omkring, så finns det inget annat alternativ än att flytta, berättar Barbro.

– Jag känner mig avhyst, att man inte får bo kvar. Höjningen är orimlig och jag trodde aldrig jag skulle hamna i den här situationen.

I sin närhet har Barbro många andra äldre hyresgäster som alla är oroliga över den eventuella hyreshöjningen.

– De vet inte hur de ska påverka och det är lite därför jag är här, för att göra vår röst hörd, säger hon.

I dagsläget ligger hennes hyra på 5 249 kronor och en ökning på 17,53 procent skulle betyda att hyran stiger med 920 kronor till 6 169.

– En ökning på omkring 300 kronor hade varit mer rimlig. Det måste vara en långsiktig och stabil ökning, inte en ökning för att täcka upp andra kostnader, säger Barbro.

Under sina många år som hyresgäst har hon haft en god relation med Gotlandshem, men hon menar att det skett en märkbar förändring.

– De har ingen förhandlingsvilja och hyresgästen finns inte med alls i deras tankar, säger Barbro.

Hon hoppas att hennes protester mot Gotlandshem kan få en viss inverkan, men vill framför allt visa att hon tycker hyreshöjningen är oacceptabel. 

– Jag gör det för att jag har fått nog. Vi har en demokrati och det gäller att göra sin röst hörd. Jag står upp för mig själv och min boendesituation, säger Barbro.

Bara under den korta tid som Helagotland var på plats under Barbros protest kom flera fram och stöttade hennes initiativ.

– Jag tror folk tycker det här är bra och jag får bra respons. Det är många som hyr av Gotlandshem och det är fler som funderar på att flytta på grund av det här, säger Barbro.

I ett mejl till Helagotland har Gotlandshems vd Joakim Martell svarat följande om Barbros protest:

”Vi har tagit del av Barbro Kårbros insändare där hon beskriver initiativet där hon nyttjar sin yttrandefrihet för att demonstrera hur en framtida hyreshöjning påverkar hennes och andra pensionärers privatekonomi. Den modell som finns för hyressättning och hyresförhandling tar hänsyn till både hyresgästernas förhållanden och fastighetsägarnas förhållanden. Just nu förhandlar vi med Hyresgästföreningen vars uppgift det är att föra fram just hyresgästernas situation kopplat till lön och kostnader, så Barbros inlägg i debatten speglar just det perspektiv som Hyresgästföreningen företräder. Men, om kostnaderna i samhället ökar kraftigt, till exempel för taxor och avgifter, så behöver hyran täcka detta för att boendeformen hyresrätt ska finnas kvar även i framtiden”.

Albin Jakobsson